058 833 0001 info@parttechniek.nl

BLOG ‘Hoe haal je het meeste uit je vrije dagen?’

Zodat je zoveel mogelijk dagen achter elkaar vrij bent met zo weinig mogelijk opname van vrije dagen?

Het jaar 2023 loopt alweer aardig naar zijn einde. Waar sommigen bijna verdrinken in een overschot aan vrije dagen, is het voor anderen enorm puzzelen om dit jaar nog wat vrij te kunnen zijn. Als dat laatste zo is, dan is het wellicht handig om strategisch te gaan kijken naar het plannen van je vrije dagen. Want door slim te plannen met 26 vakantiedagen kan je maar liefst zestig dagen vrij zijn. Dat klinkt lekker, toch?

 

De truc is om vakantiedagen te combineren met weekenden en feestdagen. Nederlanders hebben wettelijk recht op twintig vakantiedagen, maar gemiddeld komen we uit op zo’n 26 dagen. Neem dat als uitgangspunt, tel daar de officiële feestdagen (zoals Tweede Pinksterdag, Hemelvaartsdag, de Kerstdagen, Nieuwjaarsdag, etc.) bij op. In verreweg de meeste cao’s, arbeidsvoorwaardenregelingen en arbeidsovereenkomsten is afgesproken dat werknemers op deze dagen betaald vrij zijn. Volgend jaar heeft mooi wat feestdagen die op doordeweekse dagen vallen. Zoals de Kerstdagen en daarmee ook Nieuwjaarsdag (logischerwijs altijd op dezelfde dag als 1e kerstdag). Vorige jaren vielen ze steeds (deels) in het weekend. Maar volgend jaar (en in 2023) vallen ze doordeweeks en dat creëert mooie kansen!

 

Maar wat moet je concreet doen om met 26 vakantiedagen, 60 dagen vrij te zijn?

Kerstmis 2023 en Nieuwjaar 2024 (23 december 2023 t/m 7 januari 2024) = zestien dagen vrij terwijl je zeven dagen opneemt.

Goede Vrijdag en Pasen (29 of 30 maart t/m 7 april) = tien of negen dagen vrij terwijl je vier vakantiedagen opneemt.

Bevrijdingsdag en Hemelvaart (4 mei t/m 12 mei) = negen dagen vrij terwijl je vier dagen opneemt.

Pinksteren (18 mei t/m 26 mei) = negen dagen vrij terwijl je vier vakantiedagen opneemt.

Kerstmis 2024 en Nieuwjaar 2025 (21 december 2024 t/m 5 januari 2025) = zestien dagen vrij terwijl je zeven dagen opneemt.

 

Mooi verhaal, maar ik ben afhankelijk van schoolvakanties..

Mooier kunnen we het helaas niet maken, dit zorgt voor een stuk minder flexibiliteit. Maar ook als je nog schoolgaande kinderen hebt, zijn er kansen. De meivakantie duurt bijvoorbeeld standaard één week, maar de meeste scholen plakken daar nog een weekje achteraan. En dan valt Hemelvaarstdag er mooi in. Hierdoor kan je met negen vakantiedagen veertien dagen achter elkaar vrij zijn. En omdat alle feestdagen in december op een doordeweekse dag vallen, kan je dan met 7 dagen zestien dagen vrij zijn.

 

Veel wijsheid met het inplannen van vrije dagen!

GEEF JE carrière

EEN BOOST 

Aan de slag

Door het combineren van onze marktkennis en het doorgronden van jouw ambities in de technische sector weten wij dé uitdaging voor jou te vinden die jouw werkgeluk boost!