058 833 0001 info@parttechniek.nl

BLOG ‘Verlaat je je baas of je baan?’

In de wereld van werk en carrière is er vaak één cruciale vraag: verlaat je vooral je baas, of vooral je baan? Het lijkt simpel, maar erachter schuilen overwegingen over commitment, vertrouwen en ontwikkeling. De managers, bazen, chefs, leidinggevenden (of hoe je ze ook maar noemt) van deze wereld moeten een hoop vaardigheden eindigend op ‘-eren’ beheersen. Zoals interesseren, communiceren, motiveren, stimuleren, inspireren, delegeren, etc.

 

Communiceren
Een goede ‘baas’ is niet alleen iemand die bevelen geeft, maar is ook in staat om te communiceren op effectieve en inspirerende manier. Het gaat niet alleen om het overbrengen van informatie, maar ook om het creëren van een open sfeer waarin top-down en down-top communicatie over en weer gaat.

 

Motiveren
Het vermogen om werknemers in beweging te krijgen om hun beste werk te leveren, kan het verschil maken tussen een productief team en een team dat worstelt. Motivatie gaat verder dan alleen het bieden van financiële beloning. Maar ook om het begrijpen van individuele behoeften en doelen en het creëren van een omgeving die groei faciliteert.

 

Stimuleren / Inspireren
Een effectieve manager is in staat om het potentieel van teamleden te zien en hen aan te moedigen om buiten comfortzones te treden. Dit vereist vaak het vermogen om werksituaties te creëren waarin fouten worden gezien als leermomenten en successen als teamprestaties worden gevierd.

 

Delegeren
Leidinggevenden vinden het regelmatig moeilijk om taken los te laten en verantwoordelijkheden over te dragen aan anderen. Terwijl delegeren essentieel is voor het efficiënt en effectief coördineren van een team. Het stelt leidinggevenden in staat om te concentreren op (strategische/tactische) initiatieven en geeft collega’s de mogelijkheid om vaardigheden en vertrouwen te ontwikkelen.

 

Interesseren
Maar één hele basale, maar die heel regelmatig wordt genoemd als reden om op zoek te gaan naar een nieuwe baan, is interesseren. Zonder oprechte interesse in werk, welzijn en behoeftes van teamleden is al het andere ‘-eren’ veel minder kansrijk. En vaak is er wel iets van interesse, maar wordt het nou nét vergeten op momenten waarbij het zoveel goed als kwaad kan. Bijvoorbeeld bij (stelselmatig) plannen van vergaderingen, uitjes en werk op momenten dat het lastig te combineren is met privézaken zoals de zorg voor kleine kinderen, etc.

 

En…? Hoe scoor jij of jouw ‘baas’ op de verschillende ‘-eren’?

GEEF JE carrière

EEN BOOST 

Aan de slag

Door het combineren van onze marktkennis en het doorgronden van jouw ambities in de technische sector weten wij dé uitdaging voor jou te vinden die jouw werkgeluk boost!