Is een leuke vraag om gewoon eens te stellen. De antwoorden die je krijgt, verschillen waarschijnlijk wel wat… Maar meestal hoor je iets in de trant van omzet- of budgetprognoses, winstpercentages, gerealiseerde groeicijfers, aantallen in- door- en uitstroom, ziekteverzuim, etc. En dat is ook niet zo gek. In een door winstmaximalisatie en risicominimalisatie gedreven bedrijfsleven.
Maar door al die cijfers, Excel-bestanden en interne nieuwsbrieven vol kwartaal-, maand- en weekrapportages raakt de echte waarde van werk misschien wel wat ondergesneeuwd. Wat als we in plaats van over puur financieel rendement het over iemands persoonlijk rendement hebben? Dat je stilstaat bij wat iedereen persoonlijk van belang vindt in de wereld van werk? Dat het gaat om de betekenis die iemand haalt uit zijn of haar werk i.p.v. puur het financiële aspect?
In de basis werken we om te kunnen leven. Om de hypotheek, verzekeringen, boodschappen, belastingen, contributies en andere kosten te kunnen betalen. Maar echt rendement op werk, gaat verder dan iemands loonstrookje of positie op de hiërarchische ladder. Het gaat over een gevoel van voldoening. Voldoening die voortkomt uit het weten dat werk betekenis heeft. En niet alleen over het resultaat; maar ook over het proces zelf. Niet alleen voor persoonlijk gewin, maar ook voor het welzijn van anderen en de maatschappij op zich.
Het ware rendement van werk wordt niet puur en alleen gemeten in euro’s, maar ook in de impact die er is. Wie heeft er een hoger rendement?
Diegene met €1.000.000 winst bij het ontwikkelen van een milieuverwoestende machine?
Òf
Diegene met €1 verlies bij het ontwikkelen van een machine die milieuvervuiling opruimt?
Helaas is de wereld in de praktijk niet zo zwart-wit naast elkaar te leggen. Maar we zien wel dat steeds meer mensen in hun carrière rekening houden met hoe betekenisvol hun werk wel of niet is. Wat wel of niet betekenisvol is, is voor iedereen anders. Het kan voor iedereen iets totaal anders betekenen. Maar dat zowel werknemers als werkgevers nadenken over, ‘wat is het rendement van werk’, dat is alléén maar goed.